Jules og Jim

Jules og Jim

Tor 12. okt. kl 20.30 / Lør 14. okt. kl 16.00 / Fre 20. okt. kl 18.00 

Jules et Jim Frankrike 1962 Regi François Truffaut Manus François Truffaut, Jean Gruault Foto Raoul Coutard Med Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre 105 min DCP Fransk tale, engelsk tekst Utleie Cinematekene Aldersgrense 18 år

Ifølge François Truffaut selv var det etter at han hadde lest Henri Pierre Roches selvbiografi at han bestemte seg for å bli regissør. Det var kjærlighet ved første bokstav. Jules og Jim ble Truffauts tredje spillefilm og i ettertid en av hans mest kjente.

Handlingen utspiller seg i perioden mellom 1912 og 1933. I nøytrale og nøyaktige vendinger forklarer en fortellerstemme hvorfor den lille, blonde, melankolske germaneren Jules og den høye, tynne intellektuelle galleren Jim blir uatskillelige venner. Den største forskjellen mellom dem er deres forhold til kvinner. Jules’ liv er totalt kvinnefritt, noe han ønsker å forandre, mens Jim er fornøyd med å ha flere kvinner i sitt. I et hageselskap blir de to unge bohemene kjent med den vakre, gåtefulle Catherine som begge umiddelbart blir betatt av. Cathrine gifter seg med Jules og blir Jims elskerinne. Så bryter første verdenskrig ut, og Jules og Jim blir utkalt på hver sin side.

På tross av filmens tittel, og at historien fortelles fra mennenes perspektiv, så er det er Catherine som styrer handlingen. Jules og Jims passive natur, satt opp mot Catherines aktive vilje, tematiserer menns reaksjoner på kvinners følelsesmessige frihet.

Jules og Jim er en sjarmerende og frisk trekantfortelling; Truffaut blander her sin lyriske sårbarhet fra På vei mot livet (1959) med sin humoristiske og impresjonistiske fortellerstil fra Skyt på pianisten (1960). På en skarpsindig og visuelt nyskapende måte gir Truffaut oss en av de mest finstemte vennskapsskildringene som er gjort på film.

Torsdag 12.
oktober
kl 20.30

Lørdag 14.
oktober
kl 16.00

Fredag 20.
oktober
kl 18.00

/td>