Le Havre

Le Havre

Fre 01. des kl 20.00

Le Havre Finland/Frankrike/Tyskland 2011 Regi og manus Aki Kaurismäki Foto Timo Salminen Med André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, Blondin Miguel 93 min DCP Fransk tale, norsk tekst Utleie Arthaus Aldersgrense 18 år

Det er noe grunnleggende universelt over Aki Kaurismäkis univers. I Le Havre er det en nesten tidløs stemning som preger dramaet. Tittelen gir en klar stedsreferanse, en by i Nord-Frankrike, men man kunne møtt disse menneskene og disse skjebnene hvor som helst i verden. Kaurismäki har plukket opp en karakter fra sin tidligere film Bohemenes liv (1992), Marcel Marx, og satt ham i denne mellomstore franske kystbyen som skopusser med små forutsetninger for å kunne leve det gode liv. Hans kone Arletty er syk, og han blir for det meste betraktet som en bums uten penger av folk rundt ham. Så møter han ganske tilfeldig den unge afrikanske gutten Idrissa i byens havnebasseng og bestemmer seg for å ta vare på ham. Idrissa har flyktet i en container sammen med mange andre, på vei til en gjenforening med sin familie i London.

Det er klassisk Kaurismäki, der han skildrer det miserable hverdagslivet med dråper av svart humor, til han skaper medmenneskelige portretter av alle sine karakterer og stadig mer lys, varme og kjærlighet siger inn. Det tidløse i dramaet understrekes av at det knapt finnes moderne gjenstander rundt karakterene. Og filmen har i sitt spill mellom Marcel og politimesteren et ganske klart spor tilbake til der Kaurismäkis filmeventyr startet, med filmatiseringen av Forbrytelse og straff (1983). Men Marcels forbrytelse er hans godhet overfor medmennesker, hans ukuelige vilje og rettferdighetssans.