Pass på skjerfet ditt, Tatjana

Pass på skjerfet ditt, Tatjana

Tor 19. okt. kl 20.30 / Lør 21. okt. kl 18.00

Pidä huivista kiinni, Tatjana Finland/Tyskland 1994 Regi Aki Kaurismäki Manus Aki Kaurismäki, Sakke Järvenpää Foto Timo Salminen Med Kati Outinen, Matti Pellonpää, Mato Valtonen, Kirsi Tykkyläinen 62 min DCP Finsk og russisk tale, engelsk tekst Utleie The Finnish Film Foundation Aldersgrense 18 år

Pass på skjerfet ditt, Tatjana utspiller seg på midten av 60-tallet, den gylne tiden da bilfabrikker og rengjøringsselskaper i Sverige lokket til seg all finsk arbeidskraft, på den tiden da den første finske pizzeria ble åpnet i Lappeenranta, da drosjebilene hovedsaklig var russiske Volgaer, og da motsetningene mellom ulike ungdomsgrupper var hverdagskost, selv om det var en opplest regel for alle om ikke å sparke noen som lå nede. Denne filmen er en road movie om to finske menn som kjører i en Volga stasjonsvogn gjennom Sør-Finland, og plukker opp to jenter som reisefølge, en fra Estland og en fra Russland. Det konsumeres mengder med kaffe og sprit, og mennenes forsøk på å kommunisere med de omreisende jentene, som skal rekke en ferge til Tallinn, mislykkes.

1994 var et veldig aktivt år for Aki Kaurismäki, da kom både Total Balalaika Show, Leningrad Cowboys Meet Moses og Pass på skjerfet ditt, Tatjana. Sistnevnte film er blant Kaurismäkis mindre kjente, og en av hans få filmer som ikke utspiller seg i samtiden, men det en en perle det er vel verdt å oppdage. På knappe 62 minutter er Pass på skjerfet ditt, Tatjana en sjarmerende liten sak med mye kulturkrasjkomikk, og den har den fineste tittelen av alle i regissørens katalog.

Torsdag 19. oktober
kl 20.30

Lørdag 21. oktober
kl 18.00