Adaptation

Adaptation

Tors. 01. des. kl 21.15 / Ons. 14. des. kl 18.30

Adaptation USA 2002 Regi Spike Jonze Manus Charlie og Donald Kaufman Foto Lance Acord Musikk Lou Barlow Med Nicholas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Cara Seymour 114 min DCP Engelsk tale, utekstet 
Utlån
Cinematekene Aldersgrense 15 år

Jeg sitter her og skal skrive en omtale av Adaptation

Du får det i grunnen ikke særlig mye mer meta enn Adaptation. Jeg tror at de fleste av oss, i løpet av 12 års skolegang, en eller annen gang ender opp med å skrive en stil som begynner med setningen ”Jeg sitter her og skal skrive stil…” eller noe lignende, i ren desperasjon fordi man ikke finner noe annet å skrive om. Adaptation er film-ekvivalenten til disse stilene. Kort fortalt handler den om Charlie Kaufman som skriver manuset til filmen vi ser. Veldig meta, altså, noen ganger så mye at det blir litt vanskelig.

Filmen skal egentlig være en adapsjon av boken The Orchid Thief av Susan Orlean, men blir delt mellom handlingen i denne boken, og Charlie Kaufmans skriveproblemer. I The Orchid Thief-delen møter vi Meryl Streep og Chris Cooper som henholdsvis ensom journalist og sær orkidé-tyv. Som Charlie Kaufman og hans fiktive tvillingbror Donald, møter vi Nicholas Cage. Charlie sliter med manuset sitt, mens broren Donald, går på kurs med manusguru Robert McKee, og lærer seg regler for hvordan man skriver suksess-manus. Her finner vi det Adaptation i bunn og grunn handler om, disse reglene for klassisk fortellende film, og om å bryte dem, noe Kaufman gjør med stor bravur.

Adaptation er Spike Jonzes andre film, og hans andre samarbeid med Kaufman. Jonze tilfører også sine geniale trekk til filmen, som å vise skuespillerne på sitt mest uskjønne. Akkurat som John Cusack og Cameron Diaz framsto som usedvanlig stygge i hans første film, Being John Malkovich, er heller ikke Nicholas Cage direkte vakker i Adaptation, med noen ekstra kilo og snodig hårsveis.

Ragnhild Marie Pedersen (Trondheim Filmklubb)