Etterskjelv

Etterskjelv
Ons. 28. sept. kl 21.00

Efterskalv Sverige 2015 Regi og manus Magnus von Horn Foto Lukasz Zal Med Ulrik Munther, Sven Ahlström, Mats Blomgren, Loa Ek 102 min 35mm Svensk tale, engelsk tekst Utleie Mer Film

Se en av de beste svenske samtidsfilmene på ekte 35mm analogfilm, en eksklusiv anledning kun på Cinemateket!

16 år gamle John returnerer til hjembygden og familien sin etter å ha sonet to års fengelsstraff. Han er klar for å starte livet sitt på nytt, men innser fort at bygden verken ønsker å tilgi eller inkludere ham. Johns hjemkomst får fram det verste i alle rundt han og en lynsjestemning bygger seg opp. Han finner tilflukt i Malin, en nytilflyttet jente som ikke dømmer ham som de andre. Men etterhvert som hetsingen eskalerer trekker også Malin og familien hans seg unna, og John står igjen alene. Aggresjonen og sinnet som en gang sendte han i fengsel bygger seg opp. Han bestemmer seg for å konfrontere situasjonen en gang for alle.

Etterskjelv er et nervepirrende thrillerdrama som sniker seg under huden din. Når er vi ferdige med å straffe et menneske som begått en forbrytelse? Hvordan reagerer vi når en straffedømt kommer tilbake til skolen eller flytter inn i nabolaget?

Magnus von Horn (f. 1983) er født i Göteborg, utdannet ved filmskolen i Lodz og bor i Warsawa. Eksamensfilmen hans Utan snö var nominert til Guldbagge i 2012. Etterskjelv er hans første spillefilm og har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over siden premieren i Cannes. Selv sier han dette om filmen:

«Ideen til Etterskjelv kom når jeg jobbet med min eksamensfilm Utan snö. Jeg leste politirapporter om forbrytelser begått av ungdommer. Blant disse dokumentene var det en historie som jeg ble spesielt berørt av. En 15-år gammel gutt hadde drept sin kjæreste fordi han ikke orket tanken på at hun hadde forelsket seg i en annen. Mellom linjene i hans bekjennelse kunne man lese at bak den grusomme forbrytelsen fantes det en blyg, ung gutt. Han tilsto drapet, men hadde ingen anelse om hvordan kan kunne ha gjort noe så forferdelig. Han var redd, ulykkelig forelsket og forsøkte å sone sin forbrytelse uten å være følelsesmessig forberedt på noen måte. Dette var inspirasjonen til vår film.

For meg er kjernen i Etterskjelv en historie om en gutt som etter å ha begått et drap og sonet sin straff kommer tilbake til samfunnet. Han er fortsatt et barn og vil komme seg videre, men omgivelsene hans tillater det ikke.»

Mer Film (semerfilm.no)