High-Rise

High-Rise

Tors. 08. des. kl 18.00

High-Rise USA 2015 Regi Ben Wheatley Manus Amy Jump etter en roman av J.G. Ballard Foto Laurie Rose Musikk Clint Mansell Med Jeremy Irons, Tom Hiddleston, Keeley Hawes, Elisabeth Moss, Luke Evans, Sienna Miller 119 min DCP Engelsk tale, utekstet Utlån Cinematekene Aldersgrense 15 år

Ben Wheatleys etterlengtede nye film High-Rise er basert på en J.G. Ballard-roman fra 1975, om en luksushøyblokk hvor de rikeste bor på toppen og de litt mindre velstående på bunnen. Bygget er nærmest selvforsynt, og beboerne trenger knapt å bevege seg utenfor betongveggene. Her finnes alt – blant annet butikker og supermarkeder, restauranter og badebasseng, og til og med en egen skole.

Dr. Robert Laing er nyinnflyttet i en av luksusleilighetene i toppen av skyskraperen. Han glir raskt inn i minisamfunnets overklasse, som seg hør og bør når man har leilighet i en av de øverste etasjene, og stifter bekjentskap med de mange eksentriske leieboerne. Men det ulmer blant beboerne i de lavere etasjene i blokken, og en dag starter et opprør i bunnen av blokken. Innbyggerne begynner å angripe hverandre, og det hele utvikler seg til en hedonistisk klassekamp.

Sammen med ektefelle, medskribent og -klipper Amy Jump, har Ben Wheatley totalt laget tre lavbudsjettsfilmer, Kill List (2011), splatterkomedien Sightseers (2012), og den psykotropiske A Field in England (2015) – i tillegg har Wheatly laget Down Terrace (2009) uten Jump. Samtlige preges av mørk humor, vold og forbausende sjangerbrudd, ofte kombinert med en estetikk som sender tankene til britisk kjøkkenbenkrealisme. High-Rise er ekteparets første film med solide budsjetter og store stjerner, og de viser med all tydelighet at de også behersker store produksjoner.

Cinematekene/Cinemateket USF