Late Chrysanthemums

Late Chrysantemums

Ons. 23. nov. kl 18.00
GRATIS INNGANG

Bangiku Japan 1954 Regi Mikio Naruse Manus Sumie Tanaka og Toshirô Ide, etter Fumiko Hayashis noveller Foto Masao Tamai Musikk Ichirô Saitô Med Haruko Sugimura, Sadako Sawamura, Yûko Mochizuki, Chikako Hosokawa, Ken Uehara 101 min 35mm Japansk tale, engelsk tekst Utleie Japan Foundation, Tokyo Aldersgrense 15 år

Et tilbakevendende tema hos Naruse var den aldrende geisha. Kvinnene som hadde levd av sitt utseende og sin sjarm, nå innhentet av årene, må de finne seg en ny plass i samfunnet. Med sin uendelige letthet og varsomhet portretterer her Naruse en hel gruppe av disse forhenværende geishaene. På ett tidspunkt har de jobbet sammen, men nå er de spredt utover hele Tokyo. Noen har forblitt venner og funnet seg ordinære jobber, andre har valgt en mer kynisk vei.

Slik filmen flyter naturlig avgårde er det nesten utrolig at den er bygd rundt tre forskjellige noveller av Fumiko Hayashi, denne utrolig populære forfatteren av sterke kvinneportretter i mellomkrigstidens Japan, som Naruse vendte tilbake til en rekke ganger. I Naruses filmer er vi som regel ikke vitne til de store dramaene, de har oftest skjedd tidligere i karakterenes liv, men ekkoene av disse skjebnesvangre hendelsene resonerer dypt i karakterene når vi møter dem. Kun en mester kan lodde så dypt i de portretterte karakterer og samtidig så presist skildre miljø og samtid, mens filmen flyter sømløst avgårde.

Late Chrysantemums er rett og slett en vidunderlig filmopplevelse.

Cinemateket i Oslo

Japan Foundation