Løperjenten

Løperjenten

Tors. 24. nov. kl 14.00

Løperjenten Norge 1981 Regi og manus Vibeke Løkkeberg Foto Paul René Roestad  Med Vibeke Løkkeberg, Helge Jordal, Nina Knapskog, Kenneth Johansen 110 min DCP Norsk tale, utekstet Utlån NB Aldersgrense 15 år

Løperjenten – Vibeke Løkkebergs debutfilm – tar oss med til Bergen i årene rett etter andre verdenskrig. Syv år gamle Kamilla bor sammen med sin mor og far, som driver en liten forretning. Hennes bestevenn Svein bor på den andre siden av gaten. Ekteskapet mellom Kamillas foreldre er allerede skrantende, og når Kamillas far innleder en flørt med ekspeditrisen Siri, splittes familien. Konflikten mellom foreldrene handler vel så mye om deres oppsparte kapital. Faren drømmer etter en ydmykende konkurs om å starte på nytt og gjøre det stort, men som hevn over sin utro ektefelle, gjemmer moren pengene.

Bergen anno 1948 er troverdig gjenskapt, spilt inn på location hovedsakelig i Sandviken. Paul René Roestads fotoarbeid nikker både mot italiensk neorealisme og britisk kjøkkenbenkrealisme, i har også en skjør poetisk side ved seg. Ikke minst ser vi det i scenene når barna rømmer, turen til Mon Plaisir og Sandviksfjellet fremstår nesten som en drøm, der de to finner et trygt og grønt Paradis. Lydbruken er også interessant, og med på å bygge opp følelsen av autentisitet – lyden av byen, stemmesurr, folk som snakker i munnen på hverandre, sladder og giftige kommentarer, ekkoet av noen som krangler i et gårdsrom. Summen av det hele, er en film som dirrer av følelser, og som står støtt i den norske filmhistorien.

red