Masculin Feminin

Masculin Feminin

Tors. 20. okt. kl 18.00 / Ons. 26. okt. kl 21.00

Masculin-Féminin Frankrike 1966 Regi Jean-Luc Godard Manus Jean-Luc Godard og Guy de Maupassant Foto Willy Kurant Musikk Jean-Jacques Debout Med Jean-Pierre Léaud, Chantal Goya, Marlène Jobert, Catherine-Isabelle Duport 103 min DCP Fransk tale, engelsk tekst Utleie Cinematekene Aldersgrense 15 år

Masculin-Féminin er Jean-Luc Godard på sitt aller beste. Filmen ble laget i en viktig overgangsperiode i Godards karriere. Han hadde nettopp lagt de mesterlige filmene Alphaville (1965) og Pierrot le Fou(1965) bak seg, og skapt to modernistiske visjoner av framtid og samtid. Den politiske Godard var i ferd med å slå ut i full blomst, og med Masculin-Féminin befinner vi oss i overgangen mellom den «upolitiske» formfornyeren og den samfunnsrefsende politiske opprøreren Godard.

Hovedpersonen i filmen er unge Paul, spilt av den nye bølgens førsteelsker Jean-Pierre Léaud, og Robert. De er «barn av Marx og Coca-cola», og på en essayistisk måte skildres deres liv, deres holdninger og deres forhold til kvinnene. Filmen har preg av et sosiologisk dokument eller eksperiment, og kan minne litt om Cinéma Vérité i formen, men er friskere, mer morsom og utfordrende. Slentrende spillescener om kjærlighet og svik avbrytes med merkelige intervjuer, som gir et fascinerende bilde av fransk mentalitet i 1960-årene.

Godard fikk penger til produksjonen av denne filmen bl.a. fra svenske Sandrews, og kvitterte med å la hovedpersonen gå på kino og se en praktfull Bergman-parodi. Birger Malmsten stønner og grynter, i Godards kjærlige parodi på Tystnaden. Masculin-Féminin er fremdeles et spenstig stykke filmkunst, som utfordrer og underholder.

Gunnar Iversen