Midnight Special

Midnight Special

Ons. 07. sept. kl 18.00 / Tor. 08. sept. kl 21.15 / Ons. 14. sept. kl 21.00

Midnight Special USA 2016 Regi og manus Jeff Nichols Foto Adam Stone Musikk David Wingo Med Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Jaeden Lieberher, Adam Driver, Sam Shepard 112 min DCP Engelsk tale, utekstet Utleie Cinematekene

Midnight Special er en intelligent, stemningsfull og annerledes science fiction-film fra en av de mest talentfulle regissørene i nyere amerikansk film.

Jeff Nichols har med filmene Take Shelter (2011) og Mud (2012) markert seg som en av de nye amerikanske auteurene, med en egen visjon og et visuelt talent utenom det vanlige. Nichols er aktuell med to nye filmer i år: Midnight Special deltok i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin i februar, mens Loving ble vist i hovedkonkurransen i Cannes i mai.

Midnight Special er en film som ikke hører hjemme i noen av de vanlige sjangerkategoriene. Det er en thriller samtidig som den er en veldig intim og menneskelig film – nesten refleksiv, men også en film med overnaturlige elementer og med en avslutning du sent kommer til å glemme. Historien som fortelles er om en åtte år gammel gutt som bortføres fra en religiøs sekt av sin biologiske far Roy og partneren Lucas, og snart får de et stort politioppbud i hælene. For det er noe med denne gutten. Det at han går med svømmebriller og hørselsvern antyder en form for hypersensitivitet for lys og lyd, men det er også noe annet – det er som lederen for den religiøse sekten, spilt med diabolsk utstråling av Sam Shepard, sier i politiavhør: «Dere aner virkelig ikke hva dette handler om, gjør dere?»

Ingenting er helt som du tror i denne filmen, som svever elegant mellom fluktdramaets mer trivielle og praktiske sider, og de overnaturlige elementene som aldri overdrives eller overforklares. Midnight Special kan minne mer om enkelte science fiction-filmer fra 1970- og 1980-tallet enn nyere og mer spesialeffektdrevne filmer. John Carpenters Starman (1984), samt Spielbergs Nærkontakt av tredje grad (1977) og E.T.(1982) er blant referansene som nevnes hyppigst. Det er en film med mange dvelende og intense sekvenser, som bygger seg sakte, men sikkert opp mot et spektakulært klimaks. Midnight Special er en trykkoker av en film, med nydelige visuelle kvaliteter, og glimrende skuespillerprestasjoner i alle ledende roller.