Rom, åpen by

Roma, åpen by

Tors. 29. sept. kl 18.30 / Ons. 05. okt. kl 21.00

Roma città aperta Italia 1945 Regi Roberto Rossellini Manus Sergio Amidei Foto Ubaldo Arata Musikk Renzo Rossellini Med Anna Magnani, Aldo Fabrizi, Marcello Pagliero 101 min DCP Italiensk tale, engelsk tekst Utleie Cinematekene

Rom, åpen by er et høydepunkt fra den italienske neorealismen som regissør Roberto Rossellini startet arbeidet med allerede i 1944. Han filmet i det skjulte fra tak og biler, med et ønske om å vise den italienske motstanden så autentisk som mulig. Med forankring i en konkret historisk realitet, et dokumentarisk preg, episodisk struktur og location-bruk, er filmen et kroneksempel på den italienske neorealismen. Til tross for dette er ikke Rom, åpen by bare et forsøk på å skape objektiv, nøytral filmkunst. Dette er spesielt tydelig i scener som grenser mot det melodramatiske, og i den emosjonelt ledende musikkbruken. Men tonen og stemningen preges uansett av det umiddelbare, det umanipulerte og det realistiske.

Filmen vant prisen for beste film ved Cannes-festivalen i 1946, og scenen hvor Anna Magnani fortvilet løper etter sin forlovede som kjøres bort av tyskerne er en av de mest kjente i italiensk filmhistorie.