Skulk med stil

Skulk med stil

Tirs. 22. nov. kl 21.00 / Tors. 01. des. kl 17.00

Ferris Bueller´s Day Off USA 1986 Regi og manus John Hughes Foto Tak Fujimoto Musikk Ira Newborn Med Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, Martin Sheen, Jennifer Grey, Jeffery Jones, Kristy Swanson 103 min DCP Engelsk tale, utekstet Utleie Cinematekene Aldersgrense 15 år

Alle som var tenåring og opptatt av film på 1980-tallet har bevisst eller ubevisst et forhold til John Hughes. Han var kongen av high-school-filmen, en tittel han fikk etter å ha regissert klassikere i genren som The Breakfast Club (1985), Sixteen Candles (1984) og nettopp Skulk med stil, samt vært produsent for blant annet Pretty in Pink (1986). Hughes traff ungdommens nerve på 1980-tallet, men kom seg dessverre aldri videre derfra.

Filmene hans derimot, tåler både et nostalgisk gjensyn og morsom mimring – og de underholder fortsatt også nye genereasjoner tenåringer.

I Skulk med stil møter vi Ferris Bueller. Hans livsmotto er: «Livet farer så raskt forbi, at hvis du ikke stopper opp og ser deg rundt, kan du gå glipp av det». Dette slagordet gir selvfølgelig en gullgod anledning til å skulke skolen. Den 17 år gamle skulkeren lokker med seg kompisen Cameron til å droppe skolen en dag. Sammen «låner» de den uhyre sjeldne Ferrarien til Camerons pappa, og begir seg sammen med Ferris kjæreste ut i Chicagos gater for en heidundranes fridag.

I hælene har de imidlertid skolens særs pliktoppfyllende inspektør, som er villig til å gjøre nesten hva som helst for å avsløre Ferris. Slik blir det selvfølgelig god humor og fornøyelig komedie av.

Cinemateket USF