The Matrix

The Matrix

Tors. 24. nov. kl 21.15 / Ons. 7. des. kl 20.30

The Matrix USA 1999 Regi og manus The Wachowski Brothers Foto Bill Pope Musikk Don Davis Med Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano 136 min DCP Engelsk tale, utekstet Utlån Cinematekene Aldersgrense 15 år

Thomas Anderson er ansatt i et stort datafirma, men opererer også som hackeren Neo. Han har lenge hatt problemer med å skille drøm fra virkelighet, og etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner han av at noen kontakter ham. Like etter blir Neo arrestert. Agent Smith ser på den unge dataeksperten som en trussel, og Neo blir enda mer forvirret. Først når han treffer Morpheus, begynner bildet å bli skarpt. Morpheus forklarer Neo hvilken rolle han må spille for å bekjempe «Matrix» – et altomfattende fenomen som angår hele verdens befolkning. Neos møte med Morpheus blir starten på en reise inn i en annen dimensjon.

The Matrix er en film som forfatter de fysiske lovene på nytt og snur opp ned på alle forestillinger om hva som er virkelig. Det er en reise inn i en verden som er både vakker og grotesk – en verden iscenesatt med storslåtte bilder og grensesprengende effekter. Rett før overgangen til et nytt årtusen, ble filmen en kultfilm blant unge nettslaver allerede før den hadde hatt premiere, og står igjen som definisjonen på sen 1990-talls film.

Cinematekene/red.