The Whole Family Works

The Whole Family Works
Ons. 07. des. kl 19.00

GRATIS INNGANG

Hataraku ikka Japan 1939 Regi Mikio Naruse Manus Mikio Naruse, etter Sunao Tokungas roman Foto Hiroshi Suzuki. Musikk Tadashi Ota Med Musei Tokugawa, Noriko Honma, Akira Ubukata, Kaoru Itô 65 min
35mm Japansk tale, engelsk tekst Utleie Japan Film Foundation Aldersgrense 15 år

Som så ofte hos Naruse er ikke The Whole Family Works preget av de fatale konflikter eller de dramatiske hendelser, men tar heller tak i de små og likevel så skjebnesvangre valgene vi gjør. Her møter vi familien med ni barn og besteforeldre – mange munner å mette i en vanskelig tid. Så snart barna blir store nok må de ta jobb i fabrikk for å hjelpe til med husholdningen. En skjebne som river og sliter i ungene, som alle har sine egne ambisjoner i livet.

Med stor innlevelse og følsomhet spiller Naruse ut et stille drama, hvor alle mener vel, men er omstendighetenes fanger.

The Whole Family Works er basert på en roman av Sunao Tokugawa, kjent for sine romaner om det japanske proletariatets harde liv på 1930-tallet. Filmen ble laget midt under den andre kinesiske-japanske krigen (1937-1945), på et tidspunkt hvor den japanske filmsensuren fulgte godt med, spesielt på filmer som kunne virke negativt på folkets nasjonalfølelse. Dette medførte at Naruse måtte trå forsiktig i sin kritikk av den rådende politikken, som åpenbart gjorde livet hardt for arbeiderklassen.

Cinemateket i Oslo/Cinemateket USF

Japan Foundation