When a Woman Ascends the Stairs

When a Woman Ascends the Stairs
Tors. 01. des. kl 19.00

GRATIS INNGANG

Onna ga kaidan wo agaru toki Japan 1960 Regi Mikio Naruse Manus Ryûzô Kikushima Foto Masao Tamai Musikk Toshirô Mayuzumi Med Hideko Takamine, Tatsuya Nakadai, Masayuki Mori, Reiko Dan, Daisuke Katô 111 min Japansk tale, engelsk tekst Utleie Japan Foundation, Tokyo Aldersgrense  15 år

I strålende sort-hvitt Cinemascope og med et nesten modernistisk jazz-soundtrack, får Naruse de glitrende lysene, smilende fjesene og den fasinerende arkitekturen i Ginzas bardistrikt til å virke svært så forlokkende. Men bak ligger det harde arbeidet til barvertinnene, som nå hadde tatt over geishaenes rolle – å underholde gjestene. En av de beste til dette er Keiko, som kjemper en desperat kamp for å holde på smilet og verdigheten i en verden som gjør sitt beste for å frata henne begge deler.

Keiko er enke, og har ikke funnet noen annen utvei for å tjene til livets opphold. Hun er anderledes enn både klientellet og de andre jentene hun arbeider sammen med. Ikke drikker hun alkohol, blir aldri med en kunde hjem og virker i det hele tatt å ha en mer verdig oppførsel enn man forventer av en barvertinne. Dette fører til at de mannlige gjestene setter alt inn på å forføre henne, og hun blir hele distriktets fremste trofe. Hun blir en representant for de mer klassike japanske verdiene, i motsetning til Ginzas liberale, moderne atmosfære.

Keikos dilemma er at hun har nådd en alder der hennes skjønnhet forventes å falme, og hun får stadig høre at det er på tide at hun enten starter sin egen bar eller gifter seg. Begge deler vil medføre at hun må gi slipp på sin uavhengighet. For å få penger til bar må hun finne seg en velgjører – altså bli en rik manns elskerinne – og gifter hun seg er livet i baren defintivt over. Keiko bestemmer seg for å prøve å skaffe pengene uten å miste sin selvrespekt.

Cinemateket i Oslo

Japan Foundation