Dagen i går

Dagen i går
Ons 27. sept. kl 20.30 
/ Tor 05. okt kl 17.30

Omohide poroporo Japan 1991 Regi og manus Isao Takahata Foto Hisao Shirai Musikk Katsu Hosi Med Miki Imai, Toshirô Yanagiba, Youko Honna, Mayumi Iizuka 120 min DCP Japansk tale, norsk tekst Aldersgrense 6 år

Vakkert høydepunkt fra Studio Ghibli

Omohide poroporo – filmens japanske tittel – er en poetisk og onomatopoetisk indikasjon på hva vi har i vente. Omohide er en gammel skriveform av omoide – minner – mens poroporo betyr fallende dråper. Med andre ord en historie der fortidens mange øyeblikk kommer dryppende som spredte regndråper utover i narrativet.

I filmens åpningsminutter møter vi Takeo, som tidlig på åttetallet er en «office lady» i Tokyo og det man i Japan tidligere noe nedsettende kalte en julekake – over 25 og fortsatt singel og ugift. Hun er likevel fornøyd med tilværelsen sin, og er idet historien starter i ferd med å legge avgårde på ferietur til slekt i Yamagata. Her skal hun koble av ved å plukke fargetistler på slektens gård, og ellers bare nyte livet på landet en liten stund. Helt uventet blir derimot reisen nordover også en reise bakover i tid, til 1966 – året da The Beatles tok Japan med storm, og Takeo var ti. Minnene strømmer på, om en svunnen tid, og om alle de små og store hendelsene den gang da som var med på å forme henne til kvinnen hun er i dag.

Geir Friestad

Onsdag 27.
september
kl 20.30

Torsdag 05.
oktober
kl 17.30