On the Silver Globe

On the Silver Globe

Tor 14. sept. kl 20.30 / Fre 15. sept. kl 21.00 / Tor 21. sept. kl 18.00 

Na srebrnym globie Polen 1977/88 Regi og manus Andrzej Zulawski Foto Andrzej Jaroszewicz Musikk Andrzej Korzynski Med Andrzej Seweryn, Jerzy Trela, Elzbieta Karkoszka, Krystyna Janda, Michal Bajor 165 min 4k DCP Polsk tale, engelsk tekst Aldersgrense 18 år

Andrzej Zulawskis visjonære science fiction

I 1976 startet Andrzej Zulawski på det som skulle bli hans store fortelling, om hvordan mennesket skulle finne et nytt nullpunkt og der vise frem sin nakne sjel, basert på «Lunar»-trilogien av Jerzy Zulawski. Med 80 % av filmen ferdig grep de polske myndighetene inn og stoppet filmen, men i 1988 klippet han ferdig det han hadde av materiale og gjorde selv voice-overen som fyller inn for det manglende stoffet. Det vi sitter igjen med er en av de dristigste og mest visjonære science fiction-filmene noensinne.

Over flere generasjoner følger vi koloniseringen av en navnløs planet. Avskåret fra jorden utvikles raskt et eget levevis. Fragmentering og splittelser skaper et vell av ulike klasser, retninger og profetier. Menneskets rastløse utforskertrang gir opphav til ekspedisjoner over havet, hvor kun død og ondskap finnes, manifestert i noen fuglelignende skapninger som bor der. Disse skapningenes evne til å invadere menneskets psyke og den ekstatiske, men upålitelige innsikt dette gir, kan tolkes som et bilde på den politiske situasjonen i 70-tallets Polen.

 

 

 

Torsdag 14.
september
kl 20.30

Fredag 15.
september
kl 21.00

Torsdag 21.
september
kl 18.00