Piano

Piano

Tor. 28. sept. kl 21.00 / Lør. 30. sept. kl 19.00 / Ons. 4. okt. kl 20.30

Piano Australia 1993 Regi og manus Jane Campion Foto Stuart Dryburgh Musikk Michael Nyman Med Holly Hunter, Harvey Keitel, Anna Paquin, Sam Neill 121 min DCP Engelsk og maori tale, svensk tekst Utleie Cinematekene Aldersgrense 18 år

Med Piano slo Jane Campion for alvor gjennom på den internasjonale arenaen, og vant som første kvinnelige regissør Gullpalmen for beste film i Cannes i 1993. Piano er historien om Ada, en stum (men ikke døv) skotsk kvinne som på slutten av 1800-tallet kommer til New Zealand sammen med sin datter og sitt elskede piano, for å gifte seg med Stewart, en kinnskjegget bonde hun aldri har sett. Da han nekter å frakte hennes piano til gården, inngår hun en avtale med en analfabet, en tatovert nabo som har valgt å leve som maori. Ved å gi ham pianotimer kan hun kjøpe tilbake pianoet sitt tangent for tangent. 

Etter den høyst originale debutfilmen Sweetie og den varme, men særegne forfatter-biografien En engel ved mitt bord, hadde Campion etablert seg som en regissør som med letthet beveger seg i følelsesmessig ulendt terreng. Hennes filmer omhandler sterke kvinneskikkelser som kjemper med å forløse sine indre stemmer. Det har vært skikkelser som omverdenen lett har rubrisert som schizofrene eller gale. Med Piano overrasker Campion med å velge seg en hjelpeløs kvinneskikkelse, en skotsk forfinet kvinne som kommer til et røft New Zealand. Bildene av Ada og datteren på stranda med sine victorianske klær og møbler virker intet mindre enn absurd i all sin tragikomiske framtoning.

Mange har (gjen)oppdaget Jane Campion gjennom tv-serien Top of the Lake. Serien med Elisabeth Moss i hovedrollen tar opp i seg mange tema fra Campions spillefilmer, og i første del (fra 2013) utspiller handlingen seg i New Zealand – som i Piano. Et gjensyn med denne 90-tallsklassikeren er et must for gamle og nye fans!

 

Torsdag 28. september
kl 21.00

Lørdag 30. september
kl 19.00

Onsdag 4. oktober
kl 20.30