Reprise

Reprise

Man 18. sept. kl 21.15

Reprise Norge 2006 Regi Joachim Trier Manus Eskil Vogt, Joachim Trier Foto Jakob Ihre Med Anders Danielsen Lie, Espen Klouman Høiner, Viktoria Winge, Odd-Magnus Williamson, Christian Rubeck, Rebekka Karijord, Sigmund Sæverud 95 min 35mm Norsk tale, utekstet Utleie Nasjonalbiblioteket Aldersgrense 18 år

Reprise er en av mange norske debutfilmer der den ferske regissøren tilsynelatende har truffet blink på første forsøk. Det samme gjelder Bent Hamers Eggs, Erik Skjoldbjærgs Insomnia, Marius Holsts Ti kniver i hjertet og Pål Sletaunes Budbringeren, og selv om alle har fortsatt å lage gode filmer er det vel bare Hamer som har vært i nærheten av å overgå sin egen debut, i tillegg til Trier. Han fulgte opp debuten med Oslo, 31. august fem år senere, Louder Than Bombs i 2015, og er i år brennaktuell med Thelma.

Reprise handler om to unge forfattere fra Oslos vestkant. Den begavede men sårbare Phillip Reisnes bokdebuterer, møter sitt livs kjærlighet Kari, og opplever et sammenbrudd som får han lagt inn på institusjon. Den mindre hardt prøvede Erik Verås går, med stor prestasjonsangst, runden hos forlagene, og bli antatt også han. Syv måneder etter innleggelsen kommer Phillip tilbake, men mye er forandret. Finner Phillip en balanse i livet, funker vennskapet med Erik, og – ikke minst – får han tilbake Kari? 

I rent handlingsreferat høres Reprise banal ut, men det er den langt ifra. Trier har laget en morsom og rørende miljøskildring, og en gjennomført estetisk film med mange hint og hyllester til hans og manusforfatter Vogts (ofte franske) forbilder. Trier tør å flagge sine inspirasjonskilder, men han gjør også deres grep til sine egne. Filmen fanger også en tidsånd i den grad at Trier og Vogt med Reprise har laget en referansefilm for 2000-tallet. 

Regissør Joachim Trier innleder visningen av Reprise, som er en del av programmet Tre dager med Trier, et samarbeid mellom Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU og Cinemateket Trondheim.