Suspiria

Suspiria

Tor 21. sept kl 21.30 / Fre 22. sept kl 22.00

Suspiria Italia 1977 Regi Dario Argento Manus Dario Argento, Daria Nicolodi Foto Luciano Tovoli Musikk Goblin Med Jessica Harper, Stefania Casini, Barbara Magnolfi, Alida Valli, Udo Kier 98 min DCP (4K) Engelsk tale, svensk tekst Utleie Cinematekene Aldersgrense 18 år

Med Suspiria forlot Dario Argento for første gang sine detektivroman-inspirerte plott, et viktig fundament for giallo-sjangeren, og overga seg fullstendig til det okkulte og overnaturlige. Resultatet er en fortellermessig grunnere, men likevel ekstremt nervepirrende film. Her er det stemningene og iscenesettelsen som blir avgjørende. Fargebruken er også avgjørende, som i alle av Argentos filmer. I Suspiria skaper fargene en helt spesiell intens atmosfære, og i denne nyrestaurerte 4K-utgaven kommer de bedre til sin rett enn noen gang. Her er det bare å nye med skrekkblandet fryd!

Suzy Bannion, en amerikansk danser, reiser til Freiburg i Tyskland for å begynne på en berømt balletthøgskole. Suzy begynner å mistenke at suspekte ting foregår på skolen, og det viser seg etter hvert at lærerne holder på med langt mer enn dans. Musikken, som Argento selv var med på å komponere sammen med progrockbandet Goblin, er akkurat så urovekkende som den skal være, og kulissene, utarbeidet av mesteren Giuseppe Bassan, gjør definitivt sitt for å skape den rette stemningen for filmens grusomme hendelser. Etter sorgtunge måneder der både George A. Romero og Tobe Hooper har gått bort er Dario Argento en av de få store horrormesterne som fortsatt er med oss. Denne relanseringen av Suspiria viser til fulle hvor betydningsfull Argento har vært for generasjonene av regissører – og fans – som har kommet senere.

Torsdag 21. september
kl 21.30

Fredag 22. september
kl 22.00