A.I. Artificial Intelligence

A.I. Artificial Intelligence

Ons. 01. mars kl 18.00

A.I. Artificial Intelligence USA 2001 Regi Steven Spielberg Manus Steven Spielberg og Ian Watson Foto Janusz Kaminski Musikk John Williams Med Haley Joel Osment, Frances O’Connor, Jude Law, William Hurt 146 min DCP Engelsk tale, utekstet Utleie Cinematekene Aldersgrense 15 år

Stanley Kubrick kjøpte allerede i 1982 rettighetene til Brian Aldiss’ novelle «Super-Toys Last All Summer Long», men det var først etter hans død det ble film av adapsjonsprosjektet, og da var det Steven Spielberg som tok opp tråden. Kubrick og Spielberg hadde vært nære venner lenge, og allerede før Kubrick døde i mars 1999 hadde han foreslått at Spielberg kunne ta regien på A.I. Artificial Intelligence med han selv som produsent. Resultatet, som kom i 2001, bærer i høy grad preg av kjennetegn fra begge disse enormt betydningsfulle filmskaperne.

Handlingen er lagt til slutten av det 21. århundre. Polene har smeltet og verdensbyene er oversvømt. David, en androide skapt som en liten gutt, tas inn i en familie og kjemper med deres ekte sønn om morens kjærlighet. Som Pinocchio har han bare ett ønske – å bli et ordentlig menneskebarn. Han adopteres til en menneskefamilie og er programmert til å ha følelser for sine nærmeste. Hans kjærlighet for dem er ekte for ham, men er kjærligheten fra en kunstig intelligens nok for menneskene?

Cinemateket USF/red