Alien (Forfilm: Boy and Bicycle)

Alien

Tirs. 21. mars kl 18.00

Alien Storbritannia 1979 Regi Ridley Scott Manus Dan O’Bannon Foto Derek Vanlint, Denys Ayling Musikk Jerry Goldsmith Sjefsdesigner H. R. Giger Med Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, Ian Holm, Yaphet Kotto 117 min 35mm norsk tekst Utleie NB Aldersgrense 15 år

Handlingen er lagt til et vanskjøttet romskip som uglamorøst driver frem og tilbake i skytteltrafikk mellom planetene og frakter gods for et stort, intergalaktisk selskap. Mannskapet klager over for lav lønn og syter over dårlige redskaper som vanskeliggjør det daglige arbeidet – nærmest som om den sluskete industriarbeider har blitt eksportert til universets ytterste grense. På vei hjem etter et rutineoppdrag blir mannskapet vekket fra sin dype hyper-søvn av skipets styringscomputer som har oppfanget signaler fra en øde planet. I henhold til «The Company»s instrukser skal slike forhold sjekkes, og mannskapet lander noe motvillig på den forblåste og dystre planeten. Her raver tre av dem ut i den stormende ammoniakk-atmosfæren, hvor soloppgangen bare får himmelen til å skifte fra en gråfarge til en annen. De finner noe som kan ligne et strandet romskip, og i et kjempestort rom en masse egg – som ufattelig nok virker levende. De ligger blant forsteninger av muligens engang levende vesener. En av astro-nautene pirker litt i et av de slimete eggene, og med et beveger det seg – det åpner seg som en livmor – og ut kommer… Mannskapet blir ikke helt det samme igjen.

Både set-design og monster i Alien er basert på de obskøne og intrikate tegningene til den sveitsiske kunstneren H. R. Giger. Det kan minne om de gamle hvor-mange-dyr-finner-du-i-bildet puslespillene, med kjønnsorganer finurlig viklet inn overalt; fra vaginale åpninger i romskipet og eggene til monsterets falloslignende hodeform og erektile kjeft.

Ole Petter Bakken, Cinemateket USF


Boy and Bicycle

Boy and Bicycle Storbritannia 1965 Regi, manus og foto Ridley Scott Musik John Barry, John Baker Med Tony Scott 27 min 16mm Engelsk tale, utekstet Utlån BFI Aldersgrense 15 år

En tenåringsgutt, spilt av Ridley Scotts lillebror, Tony, skulker skolen og sykler rundt i en liten britisk havneby. Han røyker, kjøper snop, rusler på stranden og må søke tilflukt fra regnet i et lite skur som muligens er forlatt. Hele tiden hører vi hans indre monolog med tanker om livet, døden og familien. Overalt er det skittent, rotete og kaotisk. All mennesklig interaksjon skjer utenfor bildet. Fornøyelsesparken er stengt og voktet av en illsint hund. Senere finner vi en død og råtnende hund på stranden.

Filmen er nydelig skutt på 16mm og det som kunne vært en hyggelig liten søvning småby får et til tider uhyggelig og makabert uttrykk gjennom Scotts kameralinse. Det er mye her man kjenner igjen fra senere filmer som Alien og Blade Runner, den slitne, grå og kalde industrien som tar over for det naturlige. Det er rett og slett en styggvakker film som viser at Ridley Scott alltid har hatt et utrolig talent for det visuelt spektakulære.

red