De andre (med regissørbesøk)

 

Tirs. 28. mars kl 21.00

De andre Norge 2012 Regi Margreth Olin Foto Øystein Mamen Med Goli Mohammed Ali, Hassan, Husein Ali, Khalid Faqiri 93 min DCP Norsk tekst Utleie Norsk Filmdistribusjon Aldersgrense 15 år

Cinemateket Trondheim viser Margreth Olins dokumentarfilm De andre fra 2012, en film som var brennaktuell da den kom, og som ikke har mistet sin relevans siden da – snarere tvert imot. 

Etter filmen blir det Q&A med regissør Margreth Olin i salen!

I 2009 innførte den norske regjeringen flere tiltak for å begrense innvandringen. Et av tiltakene var å gi enslige asylsøkende barn midlertidige oppholdstillatelser. De skal returneres til opprinnelseslandet når de fyller 18 år. I Norge har barnevernet omsorgsansvaret for barn uten nære omsorgspersoner.
Dette gjelder ikke for enslige asylsøkende barn mellom 15 og 18 år.

Husker du 18 årsdagen din? 18 lys på kaka, hele familien samlet og mor eller far sa: «Ønsk deg noe!». For noen ungdommer i det norske samfunnet er 18 årsdagen porten tilbake til det de flyktet fra. Det er den dagen de mister sine rettigheter. 
I filmen De andre blir vi kjent med Goli fra Kurdistan. Han ble deportert fra Norge dagen etter at han fylte 18 år og vi følger ham når han legger ut på ny flukt. Brødrene Hassan og Husein er fra Afghanistan. Husein ble fysisk lam av frykt da de fikk avslag i Norge. Vi er også med da Khalid mottar sitt endelige svar fra UNE på 18 årsdagen.
De andre er en nær, provoserende og bevegende film om ungdom som kjemper for å beholde livshåpet. Filmen stiller spørsmål ved hva som skjer når vi bryter med etiske grunnprinsipper.