Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut

Tors. 02. mars kl 18.00

Eyes Wide Shut Storbritannia/USA 1999 Regi Stanley Kubrick Manus Stanley Kubrick, Frederic Raphael Foto Larry Smith Musikk Jocelyn Pook Med Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Marie Richardson, Leelee Sobieski 159 min 35mm Engelsk tale, norsk tekst Utleie Nasjonalbiblioteket Aldersgrense 18 år

Den velstående legen William Harford blir fortalt av sin kone at hun har fantasier om andre menn. Dette kommer utrolig nok som et sjokk på mannen, som forvirret og sjalu begir seg ut på vandring i natten. Harford møter sin gamle venn Nick, som forteller ham om en hemmelig sexfest. Han gir William et passord og inviterer ham med på den neste festen. På festen kommer han i kontakt med ei jente, noe som fører til videre innvikling i filmen. Vi blir plutselig trukket inn i en intrigepreget historie, med ei maske som mangler og ei jente som er død som sentrale ingredienser.

Eyes Wide Shut ble Stanley Kubricks siste film. Den henter dialog, plotlinjer og sosial og seksuell tematikk fra Arthur Schnitzlers «Traumnovelle». Fra å være en studie av et ekteskap truet av selvtilfredshet utvikler filmen seg i retning av et konspirasjonsmysterium. Tom Cruise og spesielt Nicole Kidman gjør gode roller, og det er dette sammen med filmens visuelle look og stilfulle komposisjon og kameraarbeid som er dens største styrke.

red.