L’Avventura

L'Avventura

Tors. 24. mars kl 20.30 / Ons. 29. mars kl 20.30

L’Avventura Italia 1960 Regi Michelangelo Antonioni Manus Michelangelo Antonioni, Elio Bartolini og Tonino Guerra Foto Aldo Scavarda Musikk Giovanni Fusco Med Monica Vitti, Gabriele Ferzetti, Lea Massari 143 min DCP Italiensk tale, engelsk tekst Utlån Cinematekene Aldersgrense 15 år

Da L’Avventura ble vist under filmfestivalen i Cannes i 1960, ble den møtt av et publikum som buet og pep og beskyldte Antonioni for å ikke vite hva et klippebord var. Senere gikk imidlertid 35 kritikere og filmskapere ut med et forsvar av filmen og dens regissør, og priste den stilistiske nyorienteringen filmen representerte. Kritikken av L’Avventura går hovedsaklig på at det er en film om ingenting. “Et ingenting skildret med presisjon”, var Antonionis svar, og forklarte filmen som et uttrykk for etterkrigsgenerasjonens rotløshet og følelse av tomhet og meningsløshet i en tid preget av en “aldrende moral, av utbrukte myter, av eldgamle konvensjoner.”

Anna forsvinner under et cruise i traktene nord for Sicilia. Hennes forlovede, Sandro, og hennes venninne Claudia drar ut for å lete etter henne, og innleder snart et forhold. Avstanden mellom dem, tomheten i tilværelsen, i ritualene og i rollespillet, fremmedheten de føler overfor verden – alt dette er sentralt for forståelsen av det univers Antonioni skildrer.

Cinemateket