Manila in the Claws of Light

MANILA IN THE CLAWS OF LIGHT

Ons. 15. feb. kl 20.30 / Tors. 16. feb. kl 18.30

Maynila: Sa mga kuko ng liwanag Filippinene 1975 Regi Lino Brocka Manus Clodualdo Del Mundo Jr. Foto Miguel De Leon Med Hilda Koronel Bembol Roco, Lou Salvafor Jr. 125 min DCP Filipisk, tagalog og engelsk tale, engelsk tekst Utleie Cinematekene Aldersgrense 15 år

Manila in the Claws of Light er en hjørnestein i den filippinske filmhistorien, og en klassisk historie om tap av uskyld på veien fra landsbygda til storbyen. Unggutten Julio drar for å lete etter sin forsvunne kjæreste Ligaya. Hans møte med, og avsky for, den dekadente og neonopplyste byen kan minne om Travis Bickles opplevelser i Taxi Driver, en film som kom året etter Manila in the Claws of Light og som definitivt har en god del fellestrekk med den. 

Filmen er restaurert i regi av Martin Scorseses World Cinema Project, som har som formål å bevare og restaurere neglisjerte filmer fra hele verden. Blant mange av de fremragende filmskaperne dette prosjekter løfter fram i lyset er Lino Brocka en av de viktigste. Brocka (1939-1991) er en av de aller mest betydningsfulle og innflytelsesrike regissørene i filippinsk filmhistorie, og hans to store mesterverk var Manila in the Claws of Light og Insiang (1976). Sistnevnte film var den første fra Filippinene som ble vist i Cannes, en festival Brocka kom tilbake til ved flere senere anledninger. Han regisserte mer enn 40 filmer før han døde i en bilulykke i 1991, kun 52 år gammel.

Cinematekene/red

 

Restaurert i 2013 av World Cinema Foundation og Film Development Council of the Philippines ved Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata, i samarbeid med LVN, Cinema Artists Philippines og Mike de Leon. Restaureringen er støttet av Doha Film Institute.