McCabe and Mrs Miller

McCabe and Mrs Miller

Ons. 29. mars kl 18.00 / Tors. 30. mars kl 21.00

McCabe and Mrs Miller USA 1971 Regi Robert Altman Manus Robert Altman og Brian McKay Foto Vilmos Zsigmond
Musikk Leonard Cohen Med Warren Beatty, Julie Christie, Rene Auberjonois, Shelley Duvall, Keith Carradine 120 min DCP Engelsk tale, utekstet Utlån Cinematekene

Warren Beatty spiller McCabe, en selvsikker men ikke spesielt intelligent opportunist som slår seg ned i en liten gullgraverlandsby i nordvest for å starte bordellvirksomhet. McCabe er en brautende og karismatisk mann som strør om seg med selvskryt og vittigheter, og med et ufortjent rykte som revolvermann hengende på seg. Mrs. Miller har langt mer hjerne enn McCabe, men har en hang til å bedøve den med opium. Hun overbeviser McCabe om at hun bør drive vertshuset sammen med han, og de lykkes godt inntil representanter for gruveselskapet prøver å kjøpe dem ut. Da de er langt unna å komme til enighet med McCabe beslutter de å sende et par menn med skytevåpen etter han.

Det er ikke mye til historie som fortelles i McCabe & Mrs. Miller, men det er heller ikke poenget. Her handler det om atmosfære og stemning, om hvordan de motbydelige omgivelsene blir en aktør i filmen og om hvordan westernmyten om den frie utpost og det selvstendige individ undermineres fullstendig. Filmen starter riktignok med en westernkonvensjon, når den ensomme rytter ankommer byen, men at McCabe ikke kommer til å ri ut av byen ved soloppgang etter å ha vunnet den avgjørende revolverduellen, synes klart med en gang. Den eneste cowboyen i filmen drepes kun iført langunderbukser, og virker oppriktig overrasket da han blir skutt.

McCabe & Mrs. Miller regnes som en av de beste filmene Altman gjorde på 70-tallet, noe som ikke sier så lite. I tillegg er den et fascinerende samarbeid mellom to av hovedaktørene i ”det nye Hollywood”, der Beattys oppblåste og poserende karakter møter Altmans unnvikende kamera. Det hele toppes av Leonard Cohens bittersøte sanger.

red