Pickpocket

Pickpocket

Tors. 02. mars kl 21.00 / Tirs. 14. mars kl 19.00

Pickpocket Frankrike 1959 Regi og manus Robert Bresson Foto Léonce-Henri Burel Med Martin La Salle, Marika Green, Jean Pélégri, Dolly Scal 75 min DCP Fransk tale, svensk tekst Utleie Cinematekene Aldersgrense 15 år

Jean-Luc Godard har uttalt at fransk film er Bresson, slik russisk litteratur er Dostojevskij. Ser man bort fra den selvsamme Godard, er det vanskelig å finne en regissør som har vært så betydningsfull for fransk film som nettopp Robert Bresson. Bresson klassifiseres gjerne sammen med Yasujiro Ozu og Carl Th. Dreyer, og hans bestemte visjon og stil ga seg utslag i en paradoksal type film, hvor selve fornektelsen av følelser skaper følelsesmessig overveldende filmer. Velkommen til møte med en av de største!

Alle filmene i Bressons kvantitativt lille univers kretser rundt et sentralt religiøst problem, om enn mer tildekt og indirekte i Pickpocket enn i hans øvrige filmer. Lommetyven Michel er en mann isolert fra verden rundt seg. Han har fornektet Gud, og hans arrogante legning driver ham inn i troen på at han står over samfunnet. For å bevise sin overlegenhet snur han ryggen til sin mor og sine venner, og kaster seg ut i en kriminell karriere. Tyveriene blir en rituell handling, og Bresson framstiller dem også som kunst, som en fingerballett. Dette livet på skråplanet fortoner seg imidlertid etter hvert som et fengsel for Michel, og blir ikke annet enn en omvei til den frelse han lengter etter.

Cinemateket USF/red