The Duellists

The Duellists

Ons. 08. feb. kl 17.00

The Duellists Storbritannia 1977 Regi Ridley Scott Manus Gerald Vaughan-Hughes etter en novelle av Joseph Conrad Foto Frank Tidy Musikk Howard Blake Med Keith Carradine, Harvey Keitel, Albert Finney, Tom Conti, Cristina Raines, Pete Postlethwaite, Stacy Keach 101 min 35mm Engelsk tale, norsk tekst Utlån NB Aldersgrense 15 år

Handlingen i The Duellists utspiller seg i Frankrike under Napoleonskrigene. d`Hubert, en ung offiser i Napoleons armè blir sendt for å arrestere en annen offiser, Feraud, fordi denne har drept en høytstående borger i en duell. Feraud oppfatter dette som en fornærmelse, og utfordrer naturligvis d`Hubert til duell. For d`Hubert virker dette like absurd som det gjør for oss, men i tråd med tidens moralske kodeks har han ingen mulighet til å avslå. Det lykkes d`Hubert å såre Ferraud, slik at duellen må avbrytes, men de to skal møtes igjen og igjen på slagmarken i en feide som verken reguleres av sivile eller militære lover.

Ridley Scott har laget noen av filmhistoriens mest vakre og symbolsk ladede kampscener. Når duellantene utmattede og blindet av blod fremdeles hever sablene for å utslette hverandre klarer filmen å fange noe essesiellt. Det er den inkarnerte ondskap vi ser heve sablene. Det er det rene hat og den perverterte heroisme som kommer gallopperende på sin sorte hest ved daggry, og det er utrolig pent. Her er tydelige referanser til Barry Lyndon, for akkurat som i Kubricks mesterverk har du lyst til å plukke ut enkeltinnstillinger og henge dem opp på veggen. Historiens intensitet er sterk nok i seg selv i det vi følger duellantene gjennom verdenskriger, forfremmelser og sporadiske møter, men mest av alt ser du den visuelle kunstneren Ridley Scott i full vigør.

red