The Rules for Everything

The Rules for Everything

Tirs. 24. jan. kl 18.00

The Rules for Everything Norge 2016 Regi Kim Hiorthøy Manus Kim Hiorthøy, Ilse Ghekiere Foto Øystein Mamen Med Natalie Press, Tindra Hillestad Pack, Pavle Heidler, Ingrid Olava, Petter Width Kristiansen, Kaveh Tehrani 87 min DCP Engelsk og norsk tale, norsk tekst Utleie Arthaus Aldersgrense 15 år

Kim Hiorthøys etterlengtede debut som spillefilmregissør er, kanskje som forventet, en filmopplevelse utenom det vanlige, selv om denne historien også har en begynnelse, en midt og en slutt. 10 år gamle Storm og hennes mor Agnes opplever en brå og smertefull omveltning i livet, og de glir fra hverandre. Storm studerer tilværelsen gjennom de sett med regler som må gjelde for at den skal fungere, mens hun jobber for å fange moren inn igjen. Agnes opplever en krise – blant annet etter å ha kommet på kant med et par uvennlige entusiasmeentusiaster – som bringer henne i kompaniskap med den østeuropeiske selvhjelpsguruen Hrovje. Etter hvert blir det hun, regissøren, som instruerer selvhjelperen i å hjelpe seg selv. Storm blir til svart materie, noe som ingen har sett men som er nødvendig for at alt skal eksistere.

Når Kim Hiorthøy snakker om The Rules for Everything er han opptatt av at personene i filmen hans er fiksjoner, og at de opptrer i en forhøyet virkelighet som ikke trenger å være troverdig. Samtidig er denne virkeligheten grunnleggende realistisk og gjenkjennelig på en direkte og litt ubehagelig måte. The Rules for Everything er en komedie med utelukkende alvorlige mennesker, og humoren er deadpan. At en film nødvendigvis består av lyd og bilde er både banalt og selvsagt, men for denne filmens del er det kanskje mer presist å si at den består av lyder og bilder. Formspråket her er definitivt ikke helt konvensjonelt, men dramaturgien er tydelig, og karakterene er lette og fristende å engasjere seg i. Filmen er – både i innhold og form – opptatt av verdens ulike små bestanddeler og hvordan vi kan og skal forholde oss til dem, slik at vi også klarer å forholde oss til hverandre.

Svein Inge Sæther