Tråante 2017: Kautokeinoopprøret

Kautokeinoopprøret

Tirs. 07. feb. kl 21:15

Kautokeinoopprøret Norge 2008 Regi Nils Gaup Manus Nils Gaup, Nils Isak Eira, Reidar Jönsson, Tone Pelone Wahl Foto Philip Øgaard Med Mikkel Gaup, Mikael Persbrandt, Anni-Kristiina Juuso, Bjørn Sundquist, Michael Nyqvist 96 min Samisk, norsk, svensk og dansk tale, norsk tekst Utleie Nasjonalbiblioteket Aldersgrense 15 år

8. november 1852 er en mørk merkedag for samer i Norge. Da gikk en gruppe samer til angrep på det norsk storsamfunnet personifisert av handelsmann, lensmann og prest i bygda Kautokeino. Forsøket på revolusjon endte i tragedie. Moderne tider er i ferd med å innta kjøpstaden Kautokeino, som styres av den formuende handelsmannen Carl Johan Ruth. En av de samiske gruppene (siidaene), ledet av den unge kvinnen Elen, nekter å betale en urettferdig gjeld til Ruth. Uten rettssak sørger Ruth for å fengsle de fleste i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene. 

Om kvelden 7. november 1852 drar 57 kvinner, menn og barn fra tamrein og telt på vidda. De er ute i rasende ærend, og flere av dem skal aldri komme tilbake. Når sledefølget Kautokeino blir de møtt av kjøpmann Ruth og lensmann Lars Johan Bucht, og det som siden blir kalt Kautokeino-opprøret får et blodig etterspill. Med Kautokeino-opprøret var Nils Gaup tilbake i Finnmark, for første gang siden Veiviseren, og han skapte igjen et storslått og drivende historisk drama, nå med enda større stjerner i rollene.

Filmweb/red