Tråante 2017: Veiviseren

Veiviseren

Tirs. 07. feb. kl 18.30

Ofelas Norge 1987 Regi og manus Nils Gaup Foto Erling Thurmann-Andersen Musikk Kjetil Bjerkestrand, Marius Müller, Nils-Aslak Valkeapää Med Mikkel Gaup, Nils Utsi, Helgi Skúlason, Nils-Aslak Valkeapää, Inger Utsi, Svein Scharffenberg 86 min 35mm Samisk tale, norsk tekst Utleie Nasjonalbiblioteket Aldersgrense 12 år

Mitt første minne av Veiviseren er i en fullstappet gymsal med klappstoler, dårlig gammel svettelukt og lerretet spent over ribbeveggene. Forholdene til tross, folk satt som oppslukt av filmen og jeg husker hvordan hårene reiste seg på mammas arm da tsjudene i begynnelsen av filmen kom til leiren der Aigins familie bodde. Veiviseren gjorde et uutslettelig inntrykk på en 11 år gammel jentunge med enorm fascinasjon for den rike samiske eventyrfortellertradisjonen og med sans for spennende historier.

Filmen ble Oscarnominert som beste utenlandske film i 1987 og handler om den 16-årige Aigin som lever i det vi nå kaller Finnmark på 1000-tallet. Aigins blir vitne til at familien blir drept, og blir selv såret når han flykter for å redde livet. Han flykter til en leir i nærheten for å advare dem mot tsjudene, et omreisende røverfolk som plyndrer og dreper, men blir beskyldt for å sette andres liv i fare med å ha laget spor i snøen. Veiviseren er en spennende film, med et spennende plot, fascinerende karakterer , spektakulære bilder og en klassisk fortellende fortellerform, aspekter som i motsetning til andre samtidige filmer gjør den til en film for de aller fleste.

Marit Soini (styreleder, Cinemateket Trondheim)