Yrke: Reporter

Yrke: Reporter

Tors. 23. mars kl 20.30 / Ons. 29. mars kl 20.30

Professione: Reporter Italia, Frankrike, Spania Regi Michelangelo Antonioni Manus Michelangelo Antonioni, Peter Wollen, Mark Peploe Foto Luciano Tovoli Musikk Ivan Vandor Med Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre, Ian Hendry 125 min DCP Engelsk, spansk, fransk og tysk tale, engelsk tekst Utlån Cinemateket

Forventningene var naturlig nok store da Michelangelo Antonioni inngikk samarbeid med kanskje den mest ettertraktede amerikanske skuespilleren på 70-tallet, Jack Nicholson. Som motspiller hadde han Maria Schneider, som nettopp hadde kastet alle klærne i Siste tango i ParisYrke: Reporter ble imidlertid ingen kommersiell suksess, og det endte med at den forsvant relativt raskt ut av distribusjon. Nicholson selv sørget i mange år for at rettigheter og filmkopier forble utilgjengelige, og det var først i 2005 han ga Sony sine egne kopier av filmen og tillatelse til restaurering og relansering. Heldigvis, for filmen er blant de aller beste ”sene” Antonioni-filmene.

TV-reporteren David Locke er lei av både ekteskap og yrke. Under et opphold i den arabiske ørkenen benytter han anledningen til å skifte identitet med den mystisk avdøde Mr. Robertson. Med notisboken full av hemmelige avtaler bærer det tilbake til Europa, med Maria Scneider som mystisk reisefølge. Intetanende blir han dratt inn i våpensmugling med kontakter i den tredje verden.

Yrke: Reporter har en intrige som en thriller, men mer grunnleggende reiser filmen spørsmål om menneskets eksistensielle situasjon. Antonioni vender tilbake til det registrerende og ikke-dramatiserende filmspråket som preget hans tidlige 60-tallsproduksjon. Han har imidlertid gått videre til bruk av ”ikke-subjektivt” kamera, i den forstand at kamera ikke representerer karakterenes subjektive synsvinkel. Her opererer kamera tilsynelatende på egenhånd, alltid observerende og søkende, og karakterenes desorientasjon forsterkes og smitter over på oss i publikum. Yrke: Reporter er en film som hele tiden er på leting etter andre historier enn den som faktisk fortelles.

Cinemateket i Oslo/red