Cinemateket har åpnet ny kino! Høstsesongen 2017 er i gang.

Velkommen til Cinemateket i Olavshallen!

Endelig har Trondheim fått et ekte cinematek, et sted der filmhistorien flimrer over lerretet dag for dag, i en liten kino som vi har bygget helt på egen hånd, som gir oss muligheten til å vise oss fram på den måten et cinematek alltid skal gjøre: Selvstendig, tydelig, åpent og tilgjengelig. Cinemateket er et fysisk sted, du ser det fra gata og det er forhåpentlig en plass du får lyst til å besøke når du går forbi. Hvor, sier du? I Olav Tryggvassons gate veldig sentralt i byen, i bygget tidligere kjent som Olavskvartalet, men det var egentlig navnet på et kjøpesenter, som nå ikke finnes mer. Vår husvert er Olavshallen, og på hjørnet innover mot sentrum er et nytt kulturhus i emning.

«Kulturhus» gir kanskje assosiasjoner til en traust og institusjonell arena, men frykt ikke, vi snakker om et nyskapende prosjekt der uavhengige aktører, som Cinemateket Trondheim, kan få prøvd seg og få satt i gang nye ting på eget initiativ. Her har nemlig Olavshallen åpnet huset for mange nye virksomheter på kort og litt lengre sikt, og sammen med blant andre Trondheim Calling og Crispin Glover Record Shop griper vi sjansen. Kanskje er ikke kjøpesentertanken så dum å holde på litt til, om enn i helt ny versjon: En platebutikk, en musikkfestival med aktivt hovedkvarter, og en liten kino. Og det er bare starten, høsten 2017 og vinteren 2018 kommer det til å skje enda mer i nabolaget.

Men tilbake til Cinemateket, og vår nye kino. Våren 2017 begynte vi å planlegge det nye stedet, og i september åpner vi kino med 42 sitteplasser, lynraskt og effektivt, med masse dugnadsarbeid og til en veldig rimelig penge. Varer dette evig? Vi får se, hele huset skal utredes og gjennomtenkes, og i første omgang er vi her til et godt stykke utpå våren neste år. Vi satser alt på å gjøre suksess i denne tilmålte tida, så får framtida bli til mens veien tråkkes opp. Vi har gått langt allerede, for ambisjonen om et egen cinematek har vært med oss i over ti år. Cinemateket Trondheim har alltid hatt som mål å nå ut til publikum på aller beste måte, og en tydelig identitet er avgjørende for å lykkes. Nå får vi prøvd oss på alvor, og vi håper vi klarer å innfri publikums forventninger når vi nå ikke bare er et filmprogram litt på siden hos den kommunale kinoen, men et helt eget sted vi kan peke på og si «der!», der ligger Cinemateket – uten tvil og omstendelige forklaringer.

Når vi nå åpner det nye Cinemateket gjør vi umiddelbare endringer i publikumstilbudet vårt, som nå kan oppleves flere dager i uka enn før, med nye muligheter både på dag- og kveldstid. Vi tar i bruk helga, og satser på at folk også har lyst til å se en film hos oss som del av en helaften ute, på en fredag eller lørdag. Og vi kan gjøre noe for ungene, endelig! Hver lørdag kl 14.00 vises kvalitetsfilm for de yngre, det kan skrives opp i kalenderen i månedsvis framover. Vi tester også ut å vise film for de voksne på sen kveldstid, i tillegg til at vi allerede har partnere som ønsker filmvisninger på dagtid, enten det er snakk om utdanningsinstitusjoner, festivaler eller bransjeorganisasjoner. Allerede før åpning er lista lang over prosjekter som ikke ville vært mulig å gå inn uten et eget sted, et ekte cinematek.

Hele hensikten med Cinemateket er å – som vi sier i slagordet vårt – å gi deg filmhistorien. For å klare det må vi gå både i bredden og dybden, og vi trenger tid og rom for å vise MYE film. Det har vi nå. Volumet og antall titler økes, og flere visninger av hver enkelt film gir publikum valgmuligheter. Offentlige midler utnyttes best mulig, og vi får sjansen til å gjøre bygge en næring på basis av skattebetalernes penger også. For enkeltpersonen er det nå veldig lett å støtte Cinemateket, det er bare å gå på film! Vi er glade og stolte av å kunne ønske dere alle velkommen til oss, til byens eget cinematek.

Vel møtt!

Svein Inge Sæther

Daglig leder

PS! Holdt på å glemme å skrive noe om filmene som vises i høst… Ok, veldig kjapt: Stor Aki Kaurismäki-serie, musikkdokumentarer så å si ukentlig, Studio Ghibli-serie med de beste filmene til Miyazaki og Takahata (og disse er åpne for barn og unge), og et knippe høydepunkter fra filmhistorien som er plukket i samarbeid med de andre cinematekene. Og mye mer, som vi programmerer etter hvert som sesongen skrider fram. Følg oss på sosiale medier, eller bare kom innom og spør oss om hva som kommer på kino hos oss.

Leave a Comment