Våren 2017: Finland 100 år – En feiring av finsk film

Calamari Union

Cinemateket «invaderer» Kosmorama med finsk filmhistorie! Vår feiring av 100 års finsk selvstendighet er en feiring av en unik filmkultur. 

I 1917 fikk Finland sin selvstendighet, og den unge nasjonen brukte ikke lang tid på å bli en filmnasjon. Finsk filmkultur er mangfoldig og variert, men i mange tiår har den mørke og selvironiske humoren stått sterkt, hos flere av Finlands mest markante filmskapere. Når Cinemateket Trondheim og Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival feirer finsk film i anledning 100-årsjubileet leder Aki Kaurismäki an. Selve ikonet i finsk film hylles med to filmer i denne serien, Calamari Union (1985) og Drivende skyer (1996).

Vi kan også presentere to andre av finsk filmhistories viktigste regissører, Matti Kassila og Risto Jarva. Kassila regisserte de populære filmene om Komisario Palmu på 60-tallet, og Mysteriet Rygseck har blitt kåret til tidenes beste finske film av landets filmkritikere. Risto Jarva var toneangivende i en ny generasjon filmskapere som slo gjennom på 60- og 70-tallet. Dessverre døde Jarva bare 43 år gammel, i en bilulykke etter premierevisning av sin siste – og beste – film Harens år, basert på Arto Paasilinnas roman. Den siste filmen i serien er den meget populære dokumentarfilmen Fortellinger fra saunaen – finskere enn dette blir det ikke!

I Kosmoramas program finner vi også tre helt nye finske filmer, nemlig Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv, Little Wing og Lovløst land. Velkommen til finsk feiring under Kosmorama 6.-12. mars!

NB! Kosmoramas billettpriser gjelder på alle visningene. Det gis ingen medlemsrabatter o.l.


Kosmorama

Leave a Comment