Profondo Rosso

Profondo Rosso

Profondo rosso Italia 1975 Regi Dario Argento Manus Dario Argento, Bernardino Zapponi Foto Luigi Kuveiller Musikk Goblin Med David Hemmings, Daria Nicolodi, Gabriele Lavia, Macha Méril 126 min DCP Italiensk og tysk tale, norsk tekst Utleie Cinematekene Aldersgrense 18 år

Den engelske pianisten Marc Daly bor i Roma, der han komponerer og underviser i musikk. Han blir vitne til at naboen i underetasjen blir brutalt myrdet. Politiet setter i gang etterforskning, men sammen med reporteren Gianna Brezzi bestemmer Marc seg for å forfølge saken på egen hånd. Den myrdede er synske Helga Ulmann, og mye tyder på at hun var i ferd med å avsløre en grufull hemmelighet da hun ble drept.

Profondo rosso representerte et skille i Argentos filmproduksjon.  Der hans tidligere filmer var avarter av et tradisjonelt detektiv-plot, får handlingen og fortellerstrukturen her en mer kompleks form. Billed- og lydbruken bidrar ikke til å forklare, men heller til å forvirre og å reise stadig nye spørsmål, og musikken er en schizofren blanding av synthrock, klassisk pianojazz og barnesang. Filmen ble Argentos største suksess til da, og den er et klart pek framover mot storverket Suspiria som kom to år senere.

Torsdag 18.01 kl 18.00
Fredag 19.01 kl 20.00
Tirsdag 23.01 kl 20.30